externehardeschijf

Alles bij de hand met een externe harde schijf

Waarom zou je een externe harde schijf nodig hebben, als de interne harde schijf in je pc of laptop al aan de forse kant is? Simpel: de hoeveelheid data groeit gestaag door. We staan immers door middel van onze computer in contact met de gehele wereld, kunnen ons werk overal doen waar we maar willen en er zijn vrijwel geen limieten meer verbonden aan onze creativiteit. Maar of we nu thuis zitten aan een groot monitorscherm, onderweg arbeid verrichten op een tablet of met een laptop van het werk een klant bezoeken, één ding hebben al deze methoden gemeen: je wil écht niet overal opnieuw beginnen. Dus zal je telkens weer, overal en altijd, over al je data moeten beschikken om zo effectief mogelijk verder te kunnen. Dat kan: met een externe harde schijf.

externehardeschijf

Mag het een kilo(byte) meer zijn?

Nog niet zo heel veel jaar geleden waren we al blij dat we op digitale wijze een brief konden opslaan en bewerken en spraken we over kilobytes. Die tijd ligt gelukkig lang achter ons, nu zijn de te vervoeren bestanden miljarden keren groter en complexer en praten we over terabytes. En dan hebben we het alleen nog maar over de consumentenmarkt … Dat houdt ook in dat het medium waarmee we al deze gegevens opslaan en vervoeren, enorme ontwikkelingen heeft ondergaan. Wie herinnert zich niet de bonte stoet van telkens weer “revolutionaire” ontwikkelingen op het gebied van digitale opslag: de floppy disk, de diskette en toen de cd en dvd schijfjes. Tegenwoordig werkt men met geheugensticks en voor de opslag van gehele werksystemen en (series van) bijzonder grote bestanden is de externe harde schijf al een tijdje de ideale oplossing.

Het verschil tussen een interne en externe harde schijf?

Elke computer bezit een interne harde schijf. Dit is een ingebouwd stukje techniek, waarin, naast het zogenoemde operating system, alle programma’s en bestanden worden opgeslagen. Dat operating system, of OS, zoals bijvoorbeeld Windows 10 of Linux, is absoluut noodzakelijk om met de computer te kunnen werken. Het vormt de basis. Een externe harde schijf wordt in tegenstelling tot de interne variant met een kabeltje verbonden aan een bestaande computer, heeft geen dergelijk OS nodig en wordt gebruikt voor het extern opslaan van allerlei gegevens en bestanden. Het is dus in principe niet nodig voor de werking van een computer, hoewel dat ook kan.

Zowel een interne als externe harde schijf zijn er in twee maten: 3.5 inch en 2.5 inch, waarbij de laatste energiezuiniger is, maar minder opslagruimte bezit. Daarnaast krijgt de externe 2.5 inch harde schijf in principe zijn voeding vanuit de usb-aansluiting met de computer, terwijl het 3.5 inch model afhankelijk is van stroom uit het stopcontact.

Wanneer schaf je een externe harde schijf aan?

De belangrijkste taak ligt in het uitbreiden van je opslagcapaciteit, dat is de hoeveelheid ruimte om allerlei bestanden te bewaren. Omdat een externe harde schijf los te koppelen is, kun je die gegevens dus altijd met je meenemen naar elke plaats die je nodig acht. Zoals bijvoorbeeld van thuis naar je werkplek, maar net zo goed naar het vakantieadres of opa en oma. Een zeer populaire optie is verder om de externe harde schijf te gebruiken voor media. Tegenwoordig kan je deze schijf gemakkelijk aansluiten op elke moderne televisie en zodoende opgenomen en opgeslagen series en films bekijken.

Waar op letten bij de aanschaf van een externe harde schijf?

• Opslagcapaciteit
Het allerbelangrijkste is natuurlijk hoeveel bytes (giga / tera) je kan opslaan op zo’n externe harde schijf en dat is dan weer afhankelijk van wat je precies wilt opslaan. Voor documenten en plaatjes is nauwelijks ruimte nodig, maar voor films, tv-series, muziek en grote werkprojecten richt je je al snel op de grotere modellen. Momenteel is een capaciteit van 1 terabyte standaard, maar er zijn al externe harde schijven tot 5 TB beschikbaar. Uiteraard tegen een behoorlijke meerprijs.
• Formaat en type
We hebben al gezien dat er een onderscheid gemaakt kan worden tussen een 2.5 en 3.5 inch externe harde schijf plus wat dat verschil precies inhoudt. Daarnaast kun je kiezen uit een traditionele en een SSD-schijf. Het grote verschil tussen deze twee is dat de SSD-schijf geen bewegende delen meer bevat. Hierdoor is ze een stuk sneller en minder schokgevoelig. Overigens is ze op dit moment nog wel een stuk duurder dan de traditionele externe harde schijf.

• De snelheid
We maken hier een onderscheid tussen de snelheid van de externe harde schijf zelf en de snelheid van de overdracht naar de computer.
o Rotaties per minuut
Hoe sneller een harde schijf ronddraait, hoe sneller de gegevens gelezen kunnen worden (5400rpm-7200rpm). Schijven die langzamer draaien, kosten echter weer minder energie en worden minder snel warm.
o Overdrachtssnelheid
De meest gebruikte vorm van overdracht van een externe harde schijf naar de computer gebeurt via USB, waarbij de USB 3-versie 10 maal sneller is dan de 2-versie. Daarnaast is er de zogenoemde Thunderbolt aansluiting, die in theorie weer 10x sneller is dan USB 3.0.
o Cachegeheugen
Verder van invloed op de snelheid is het aanwezige cachegeheugen, een locatie waar de externe harde schijf tijdelijk bestanden opslaat. Hierdoor worden ze sneller bereikbaar voor de gebruiker. Hoe groter dit geheugen, hoe meer bestanden er direct beschikbaar zijn, waarmee men gelijktijdig kan werken.

Met de enorme toename van gegevens, die we te allen tijde direct beschikbaar willen hebben, wordt het medium waarmee we deze gegevens willen opslaan en mogelijk vervoeren van steeds groter belang. De externe harde schijf is daar een ideale oplossing voor. Laat je echter altijd goed informeren bij de aanschaf, zodat jouw wensen op dat gebied naadloos aansluiten op de aan te schaffen externe harde schijf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *