Geen leven meer zonder onze mobiele telefoon. Deze mobieltjes, door de één geliefd en door de ander verguisd, bepalen voor een groot deel ons leven. Natuurlijk beweren we allemaal dat dit niet zo is, maar als je diep in je hart kijkt weet je best dat dit niet zo is. Oorspronkelijk bedoeld voor bellen en het versturen van af en toe een tekstbericht (sms), maar inmiddels uitgegroeid tot een “hand held computer”. Hier staan al onze foto’s op en hierop bewaren we al onze belangrijke documenten. Dan rijst de vraag wat je vandaag de dag nog met gegevensdragers als usb sticks moet. Met andere woorden, zijn usb sticks nog wel van deze tijd?
De usb stick, de betrouwbare gegevensdrager
Het antwoord op deze vraag is snel en gemakkelijk te geven. De usb stick is zeker nog wel van deze tijd. Sterker nog, de usbstick is nooit weggeweest. Zo hoor je nog regelmatig mensen zeggen dat “ze het wel even op een stickie zetten”. Dit “stickie” is natuurlijk een usb stick en de keuze voor deze gegevensdrager is volstrekt logisch om meerdere redenen. Een usb stick heeft onder meer een handig formaat, waardoor je deze makkelijk meeneemt. Een ideale manier om bijvoorbeeld vakantiefoto’s met elkaar te delen. USB sticks zijn verkrijgbaar in verschillende opslagcapaciteiten. Dit maakt het mogelijk om ook grote bestanden, zoals bijvoorbeeld videobestanden, op een usb stick te zetten. Ze zijn zelfs te koop met een opslagcapaciteit van 256 GB! De usb stick 64gb behoort tot de meest verkochte en daarmee tot de meest populaire usb sticks. De populariteit van deze usb stick 64gb wordt verklaard door de gunstige prijs in combinatie met een behoorlijke opslagcapaciteit.
Los gezien van de prijs of de opslagcapaciteit is er nog een reden waarom usb sticks tegenwoordig nog wel degelijk van toegevoegde waarde zijn. Deze reden ligt in het feit dat het heel betrouwbare opslagmiddelen zijn. En als iets belangrijk is als het gaat om jouw foto’s. video’s en andere data, dan is het de factor betrouwbaarheid wel. Gegevens die je erop gezet hebt verdwijnen niet zomaar, zoals dit wel kan gebeuren bij een (oudere) cd of dvd die je ooit eens zelf gebrand hebt.
Een uitstekend marketingmiddel
Usb sticks zijn verder een uitstekend marketingmiddel. Het is de ideale gadget om meer naamsbekendheid te genereren. Maar al te vaak geven bedrijven iets weg dat al snel in de prullenbak of, erger, langs de kant van de weg wordt gegooid. Denk hierbij maar eens aan vlaggetjes of ballonnen. Een usb stick echter zal niet snel worden weggegooid. Misschien dat deze in een la of kast belandt, waarbij het zeker is dat deze er vroeg of laat weer uitgehaald wordt om gebruikt te worden. Op dat moment wordt de gebruiker weer geconfronteerd met jouw bedrijfsnaam of slogan. De kans is groot dat deze bewuste stick bij meer mensen in de handen terecht komt. En je snapt het al…..ook zij zien jouw bedrijfsnaam, logo of slogan. Zo blijft het balletje aan het rollen en profiteer je optimaal van een relatief goedkope gadget.
Let op!
Je hebt nu veel voordelen van een usb stick leren kennen. Maar het zal je vast niet verbazen dat deze ook nadelen heeft. Het grootste nadeel ervan is dat zij virussen over kunnen brengen, een stick wordt immers regelmatig in meerdere computers gestopt. Daarom is het goed om jouw laptop of pc zo in te stellen dat een stick niet direct wordt uitgelezen wanneer deze wordt ingeplugd. Dit kan je een hoop ellende besparen, want een virus op jouw computer is wel het laatste waar je op zit te wachten.
Een ander nadeel is dat ook deze datadragers niet onverwoestbaar zijn. Wanneer de usb plug namelijk beschadigd raakt, dan heb je geen toegang meer tot de data die erop staat. Ga er dan ook altijd voorzichtig mee om en gebruik altijd het dopje (zit er in de meeste gevallen bij) om de usb stekker, en daarmee jouw data, te beschermen.