bedrijfsruimte leiden

Een bedrijf starten doe je zo

Wil het allerliefst een eigen bedrijf starten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Zoek dan eerst uit wat jij het liefste doet en waar vraag naar is. In deze blog leggen we je uit wat er allemaal komt kijken het starten van je eigen bedrijf.

De basis

We snappen dat je niet gelijk een bedrijfsruimte in Leiden kan gaan huren. Je hebt daarvoor eerst inkomsten nodig. Inkomsten krijg je wanneer je klanten hebt. Dat is dus stap 1. Klanten vinden is één ding en een klant binnenhalen is een ander verhaal. Om de juiste groep klanten te vinden maak je een doelgroep analyse. Bij het maken van jouw ideale doelgroep is het noodzakelijk dat je durft te specificeren. Hiermee baken je de doelgroep af in bepaalde segmenten. Je kunt als ondernemer (meestal) niet alle behoeftes voorzien van diverse klanten. Het segmenteren van de doelgroep doe je door groepen kleiner te maken. Zijn het mannen of vrouwen? Ouderen of jongeren? Zijn het carrièremakers of zijn het ondernemers?

Wanneer je een duidelijke lijst hebt met specificaties van jouw doelgroep kan je gemakkelijk plekken of plaatsen zoeken waar jouw doelgroep actief is. 

Hét visite kaartje

Tegenwoordig word je niet meer serieus genomen als je als onderneming geen eigen website hebt. Een website is dus voor elke ondernemer een must. Hierbij is het belangrijk dat je wordt gevonden door je doelgroep. Dit doe je door SEO (zoekmachine optimalisatie) toe te passen. 

Belasting

Wanneer je handel drijft in Nederland ben je verplicht belasting te betalen. Zodra je jezelf inschrijft bij de Kamer van Koophandel sta je direct in ingeschreven bij de belastingdienst. Als ondernemer ben je word je belastbaar voor de inkomstenbelasting en voor de btw. Maar het kan ook zo zijn dat je alleen voor 1 van de 2 belasting betaald. 

Hierbij is het belangrijk voor welke rechtsvorm je kiest. Sommige rechtsvormen hebben rechtspersoonlijkheid. De rechtspersoonlijkheid bepaalt of je met je eigen gel aansprakelijk bent of niet maar ook welke bestellingen je moet betalen. Verdiep je hier dus goed in. 

Rechtspersonen:

  • Naamloze vennootschap
  • Besloten vennootschap
  • Stichting
  • Vereniging
  • Coöperatie

Geldzaken regelen

Veel ondernemers houden van hun core business. Echter komt er veel meer kijken bij het ondernemen. Je bent in Nederland verplicht om de boekhouding van je onderneming bij te houden. Gelukkig kan je gemakkelijk laten uitbesteden door een boekhouder. We begrijpen namelijk dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om bij te houden hoeveel belasting je moet betalen en aan te tonen wat de hoeveelheid verkregen btw is.