Het uitdagend element van websitedesign

Webdesign lijkt simpeler dan dat het in feite is. Er moet met veel zaken rekening gehouden worden, bijvoorbeeld met het onderwerp van de website en voor welke groep mensen de site is bedoeld. Bij kleren kiezen mensen voor de kleren die hen het meeste aantrekken, dat gebeurt bij een website op dezelfde wijze. Spreekt de site niet aan en is de lay-out niet mooi, dan wordt er ook weinig op gekeken.

Onderwerp van website

Een website heeft een bepaald onderwerp. Z’n onderwerp kan wetenschap zijn, maar ook kleurplaten voor kinderen. Zo zijn er dus verschillende doelgroepen. Maak je een site voor wetenschappers, dan is het goed om natuurlijke kleuren te gebruiken die niet te overheersend zijn, het gaat tenslotte om de informatie. Bij kleurplaten voor kinderen worden dan juist wel weer felle en vrolijke kleuren gebruikt, om zo de kinderen aan te trekken.

Webdesign houdt heel wat meer in dan een site wat kleurtjes geven en klaar is kees. Als je een webdesigner bent, dan moet je alles op elkaar afstemmen. Is de kleur van de letters duidelijk genoeg tegen de kleur van de achtergrond, en vloeken de kleuren van de kopjes niet met de kleuren van de achtergrond of van de letters. Het is een soort van rekenen met kleuren en duidelijkheid houden, want alles wat je doet en wat je kleurt moet overzichtelijk blijven. Als websites rommelig zijn, waar je zaken niet meer terug kunt vinden, dan gaan mensen snel op een andere pagina kijken.

Om een voorbeeld te geven van webdesign kijkt u naar https://www.amazon.com/. Hier zijn titels anders gekleurd zodat het gelijk duidelijk is waar je nou naar zoekt. Ook wordt het nummer weer anders gekleurd zodat die direct opvalt. Ook de letters zijn duidelijk afgezet tegen de achtergrond. Zo zou je elke website kunnen beoordelen. Wat spreekt je aan en wat niet, wat is duidelijk en wat niet. Als je dit goed bestudeert zou je zelf al een website kunnen designen.

Zouden we webdesign kunnen missen? Stel je maar eens een website voor waar alleen een witte achtergrond is en de letters zwart zijn. Ook wordt er dan geen verschillend lettergrootte gebruikt. Dit zou niemand aanspreken. Al helemaal niet omdat niemand meer anders weet. Zonder kleur en vergroting zou alles ook veel onduidelijker zijn. Geen verwijzing naar andere kopjes en ook geen nummers die gelijk opvallen. Zo blijkt wel dat webdesign heel belangrijk is en eigenlijk onmisbaar. Zo kunnen we het allemaal maar beter goed doen!