Wat is linkbuilding?

In het bedrijfsleven speelt linkbuilding een steeds grotere rol. Daarentegen is nog lang niet iedereen bekend met deze internationale seo strategie. De strategie is een prachtige manier om jouw website hoger te positioneren in de zoekresultaten van grote zoekmachines. En laten we eerlijk zijn… Een verhoging van de positie in de zoekresultaten kan een wereld van verschil zijn. 

Bezoekers zijn immers erg ongeduldig en willen direct vinden waar zij naar op zoek zijn. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat bezoekers dan ook alleen de eerste drie aanbevolen websites in de zoekresultaten bezoeken om hun gewenste product, dienst of informatie te vinden. Indien jouw positie verbetert, zal de kans groter zijn dat jouw website ook bezocht wordt. Plaats 900 in de zoekresultaten is immers niets meer waard tegenwoordig. 

Wat is linkbuilding precies? 

Linkbuilding is een strategie om jouw website hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen. Linkbuilding is te onderscheiden in interne en externe linkbuilding.  

Interne linkbuilding 

Bij interne linkbuilding zul jij, binnen jouw eigen website, linkjes naar andere pagina’s op jouw website. Hierdoor zal de navigatie op jouw website verbeteren.  

Externe linkbuilding 

Om jouw positionering in de zoekresultaten te verbeteren, zal externe linkbuilding belangrijk zijn. Hierbij zullen er linkjes, die verwijzen naar jouw website, op externe, relevante websites geplaatst worden. Veel personen verwachten dat de kwantiteit van linkjes belangrijker is dan de kwaliteit. Dit is echter een misverstand. De afgelopen jaren hechten de grote zoekmachines veel waarde aan de kwaliteit van de links. Hoe hoger de kwaliteit van de tekst waarin de link verwerkt is, hoe waardevoller de link zal zijn voor de zoekmachines. De waardevolle links worden beschouwd als stem voor de betreffende website waar de link naar verwijst. Daarbij speelt de website, waarop de link wordt geplaatst, ook een grote rol. Hoe bekender de betreffende website, waarop jouw link wordt geplaatst, is, hoe waardevoller de link zal zijn.  

Linkprofiel opbouwen 

Gedurende het plaatsen van backlinks, zul jij een linkprofiel opbouwen. Dit profiel bevat alle backlinks van jouw website. Een goed linkprofiel beschikt over verschillende links naar jouw website. Denk hierbij aan links vanaf zakelijke websites, social media en startpagina’s. Daarnaast is ook de ankertekst, oftewel de tekst waaraan de link gekoppeld is, belangrijk. Bij een goed linkprofiel zullen de ankerteksten divers zijn. Vaak is de ankertekst een verzameling woorden. Zorg voor meerdere verschillende ankerteksten, zoals ‘schoenen, ‘schoenen kopen’ en ‘leren schoenen’.  

Lastig? 

Lijkt het jou een behoorlijke uitdaging om van start te gaan met deze strategie? Dat is begrijpelijk. Jij bent zeker niet de enige. Indien jij liever deze strategie uit handen geeft en overlaat aan professionals, is seo uitbesteden een mogelijkheid. Hierdoor zul jij verzekerd zijn van succesvolle linkbuilding.